Lenfoma Genetik  mi?
22 Haziran 2024

Lenfoma Genetik mi?

Lenfoma Genetik mi?

Kanser oluşumu, vücutta yapısal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkabilir ve aileden geçme özelliği bulunabilir. Bu nedenle "Lenfoma genetik mi?" sorusunun cevabı olarak, lenfomanın gen yoluyla kişiden çocuğuna geçme olasılığının az da olsa bulunduğu belirtilmektedir. Birçok hastalığın genetik olduğu belirtilirken, genlerin yapısal dizilimindeki değişiklikler sonucu kanserin ortaya çıktığı bilinmektedir. Lenfoma kanseri de bu hastalıklar arasında yer alır. Genlerde bulunan problemlerin, çevresel faktörlerle birleşmesiyle ortaya çıkar.

Özellikle çevresel etkiler, kanserojen maddelerin sürekli tüketilmesi, yanlış beslenme alışkanlıkları, maruz kalınan radyasyon ışınları, iş yerlerinde bulunan kanserojen maddelerin sürekli solunması, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler, vücudun bağışıklık sisteminin etkilenmesine neden olur ve bu durum lenfoma kanserinin ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir. Yani lenfoma kanseri, genetik ve yapısal bozukluklar sebebiyle ortaya çıkar.

Lenfoma Görülme Sıklığı

Genetik sebeplerle ortaya çıkan kanser türlerinde, kanserin yaklaşık %5 oranında genlerle ilgili olduğu belirtilmektedir. "Lenfoma genetik mi?" sorusuna cevap olarak, anne ve babada bulunan lenfoma kanserinin çocuğa geçme olasılığı bulunurken, genellikle genç yaşlarda böbrek kanseri, gözde bulunan kanser, lenfoma kanseri ve orta yaşlarda sık karşılaşılan kalın bağırsak kanseri gibi türlerin anne ve babadan geçme ihtimali bulunduğu söylenebilir. Ailevi geçişte, kişide bulunan yapısal gen bozukluklarının bir araya gelmesiyle kanser oluşur.

Bazı vakalarda ise, anne ve babada kanser görülmediği halde çocukta lenfoma kanseri bulunabilir. Bu süreçte, ailenin diğer bireylerinin araştırılması, büyük anne ve büyük babalarda bulunan kanserin varlığı ile genlerden dolayı geçtiği de belirtilmektedir. Bunun yanı sıra, annenin veya babanın tarafındaki kişilerde ne tür kanserlerin bulunduğuna dair kayıtlar olmadığından dolayı, faktöriyel açıdan gelişen kanser sebebiyle ortaya çıktığı kesin olarak belirlenememektedir. Bu konular hakkında çeşitli çalışmalar bulunmakta ve lenfoma kanserinin genetik olarak yayılma yaptığı az da olsa belirtilmektedir.

Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma kanserinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Vücuda girdiğinde hızlı yayılma özelliği gösterdiği için koltuk altı, boyun kası gibi bölgelerde lenf bezi oluşumu ile ortaya çıkar. Bu süreçte, kişide sürekli yorgunluk veya kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. Hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilir. "Lenfoma genetik mi?" sorusuna ek olarak, lenfomanın genetik olmasının yanı sıra, risk faktörleri genellikle enfeksiyon sebebiyle bulaşan hastalıklar veya bağışıklık sisteminin zayıf olması sebebiyle maruz kalınan virüsler olarak belirtilmektedir. Genetik faktörlerin de etkili olduğu belirtilirken, gerekli tanının ardından uygun tedavi yöntemleri ile hızlı bir şekilde tedavi edilmesi sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İntratorasik Lenfoma Nedenleri

İntratorasik Lenfoma Nedenleri

Hodgkin Lenfoma 3 Evre

Hodgkin Lenfoma 3 Evre

Popüler İçerikler

Lenfoma Kan Tahlili

Lenfoma Kan Tahlili

Haber Bülteni