{ "title": "Lenfoma Kemik İliği Tutulumu", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/Lenfoma-Kemik-Iligi-Tutulumu-35.jpg", "date": "21.01.2024 11:59:21", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Lenfoma Kemik İliği Tutulumu, Lenf sistemi vücudumuzdaki immün sistemin içerisinde bulunan bir sistemdir. Lenfatik sistemde denilen bu sistemde içerisinde lenf bezleri bulunan koltuk altı, kasık bölgesi ve boyun da bulunan ve normalde erişkinlerde ele gelmeyen yapılar mevcuttur. Ayrıca lenf sistemimize dahil olan organlarımız da bulunmaktadır. Bunlar arasında, karaciğer, dalak, bademcik, göğüs boşluğumuz da yer alan ve çocukluk çağlarımız da aktif olan timus ve kemik iliğidir. Tüm bunların yanında mide, cildimiz ve ince bağırsak da lenfatik yapılar yer almaktadır.

Lenfoma hastalığı tüm bu yapıların şekillerinde anormal bozukluk, büyüme, hızlı bölünme ile oluşan hücrelerin oluşması ile oluşmaktadır. Erkek ve kadınları eşit olarak etkileyen lenf kanseri çocuklarda da görülebilmektedir. Hastalık hodking lenfoma ve hodking olmayan lenfoma olarak 2'ye ayrılmaktadır.

Lenfoma Kemik İliği Tutulumu Belirtileri Nelerdir?
Lenfoma Kemik İliği Tutulumu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemik iliği kemiklerde bulunan bir maddedir. Kemik iliğine yayılmış ya da kemik iliği tutulumu yapan lenfomada, tanı konulması için kemik iliği taramasının yapılması gereklidir. Bu da o bölgeye lokal anestezi altında kemik iliğinden örnek alınması ile yapılır. Bu bölgeden alınan az bir miktar kemik iliği sıvısının patolojik olarak değerlendirilmesi ve alınan örneğin kimyasal yapısı ve hücre sayısı değerlendirilir.
" } ] }