{ "title": "Lenfoma Hodgkin", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/Lenfoma-Hodgkin-79.jpg", "date": "22.01.2024 01:20:53", "author": "sultan yiğit", "article": [ { "article": "
Lenfoma Hodgkin, B hücre kaynaklı lenfoid bir neoplazmdır. Etkilenen doku ve organda Reed-Sternberg hücrelerinin varlığı ile karakterizedir. Hodgkin hastalığı tam tedavi edilebilen kanserler arasında olması nedeniyle umut vermektedir. Hastadan hastaya özellikler bazen değişebilmekle birlikte bu hastalığın genel özellikleri; düzenli ve süre içinde yayılım gösterir, lenfatik drenaj yolu ile bir lenfden diğerine yayılır, periferik lenf nodu tutulumu nadirdir, genellikle merkezi lenf bezlerini tutar, waldeyer halkası ve mezenterik nodların tutulumu nadirdir. Hodgkin hastalığını diğer türlerden ayıran çok önemli bir özellik; tümör dokusunu oluşturan hücrelerin çoğunu normal hücrelerin, çok az bir kısmını ise neoplastik hücrelerin oluşturmasıdır. Lenfoma Hodgkindeki neoplastik hücre; Reed-Sternberg adı verilen özel morfolojiye sahip olan bir hücredir.

Hodgkin hastalığının etiyolojisi tam olarak belli değildir. EBV ile bu hastalığın birlikteliğini destekleyen verilere ek olarak lenfoma, sosyoekonomik düzeyi düşük olan ülkelerde daha sık görülmektedir. Ayrıca aynı aile bireyleri arasında daha sık görülmesi de genetik yatkınlığının olabileceği akla gelmektedir.

Hodgkin hastalığı tüm kanserlerin yüzde 1'ini lenfomaların yüzde 25 ile 40'ın oluşturur. Erkeklerde daha sık görülmekle birlikte nodüler sklerozan tip, kadınlarda daha sık görülür. Histolojik olarak çeşitli alt tipleri vardır. 4 alt gruba ayrılır.

Lenfoma Hodgkin Tipleri
Hodgkin Lenfomanın Klinik Özellikleri Nelerdir?
Hodgkin Lenfomanın Tanısı Nasıl Konulur?

Tanı histopatolojik yöntem ile konur. Bu yöntemde lenf nodu biyopsisi yapılır. Laboratuvar bulgularında; normokrom normositer anemi, lökomoid reaksiyon, eozonofili, lenfopeni olabilir. ESH yüksek olabilir, hipoalbüminemi olur. Serum bakır, alkalen fosfataz, lizozim, CRP ve diğer akut faz reaktanları artabilir.

Hodgkin Lenfomanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemoterapi, Radyoterapi veya ikisinin birlikte yapıldığı kombine tedavi tercih edilir.
" } ] }