{ "title": "Lenfoma Beyin Tümörü", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/Lenfoma-Beyin-Tumoru-83.jpg", "date": "20.01.2024 07:34:16", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Lenfoma Beyin Tümörü, Bağışıklık sistemi uru olarak bilinen lenfoma, lenfositlerin de yardımıyla oluşan bir kanser türüdür. Lenfoma ise lenf düğümlerinin içinden çıkan lenfositlerin (Urların) tıptaki genel ismidir. Lenfomaların oluşma süreci ise sağlıklı ya da kanserli olan hücrelerin hızlı bir şekilde çoğalıp, normalin üstünde bir sürede yaşaması ile başlar. Lenfoma beyin tümörü ise beynin içinde oluşan lenflerin tümöre dönüşmesi ve kanser oluşturmasına denir. Lenfoma beyin tümörü tıpta iki ayrı grupta incelenir. Bunlar birincil santral sinir sitemi lenfoması ve primer serebral lenfoma olarak ikiye ayrılır.

Birincil Sinir Sistemi Lenfoması

Beynin içerisindeki bazı dokularda büyüyen kanser hücresi tipidir. Kan içindeki birçok hücre enfeksiyonlarla savaş içindedir. Bu enfeksiyonlardan birisi de lenfosittir. Birçok farklı türde lenfosit insan hücresinde bulunur. Bu hücreler T lenfosit ve B lenfosit olarak adlandırılabilir. Birincil sinir sistemi lenfomasında kanser kan hücrelerinden dolayı değil, beyin hücrelerinden oluşur. Beyinde başlamasından dolayı birincil sinir sistemi lenfoasını adını alan hastalık, vücudun başka bir yerinde başlayamaz. Genel olarak içi sıvı ile dolmuş boşlukların etrafına yerleşen ventriküller, beyin kaynaklı olan gözde de oluşabilir.

Birincil Lenfoma Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Birincil Lenfoma Beyin Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?

İlk olarak CT adı verilen testler hastaya uygulanır ve vücudun neresinde tümör varsa öğrenilir. Bazı durumlarda CT testi de sonuç vermeyebilir. Bu durumlarda MR çekimi yapılır ve tümörlerin yerleri tespit edilir. Birincil lenfoma da kanser vücudun tamamına yayılmaz sadece beyin liflerinde kalır.

Primer Serebral (İkincil) Lenfoma

Primer serebral lenfoma ise merkezi sinir sistemleri lenfomasıdır. Omurilik ve beyinciğin merkezini oluştururlar. Bu lenfosit hücreleri merkezi sinir sistemi boyunca dolaşabilir. Hastalıklı bir şekilde vücutta dolaşan lenfositler dolaştıkları yerlere kanser bulaştırabilir. Bu olaya primer serebral lenfoma denir. Nadir görülen bu hastalık beyincik ve omurilik dokusunda başlar. Hastalık teşhisi koyulanlar bir, iki ay içerisinde tedavi olmazlar ise muhtemelen ölürler. Tedavi olmuş hastalar ise üç ay beş yıl arasında bir süre yaşarlar.

İkincil Primer Serebral Lenfomanın Belirtileri Nelerdir?
" } ] }