{ "title": "Lenfoma Ameliyatı", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/Lenfoma-Ameliyati-34.jpeg", "date": "20.01.2024 04:45:59", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "Lenfoma ameliyatı, Lenfoma vücudumuzdaki lenfositlerin oluşturduğu bir kanser tipidir. Kanser hücrelerinin vücutta daha hızlı üremesi ve lenfositlerin uzun süre yaşamasına denmektedir. Bu kanser hücreleri dalak, kemik ilikleri, kan ve diğer birçok organlarda çoğalmaktadırlar. Bu hastalık erkek bireylerde daha sık karşılaşılmasına karşın kesinlikle bulaşıcı değildir ve her yaşta görülebilmesine rağmen genç bireylerde daha sık karşılaşılmaktadır. Hastalar Uzman hekim tarafından kombine bir şekilde kemoterapi ile tedavi olabilirler.

Lenfoma tanısı ve ameliyat kararı

Lenfoma hastalığının henüz kesin olarak nedeni hala bilinmemektedir ve bununla beraber bulaşıcı bir hastalık değildir. Sadece vücudumuzdaki HDL gelişimini çok çabuk kolaylaştıran bir risk faktörü taşıdığı bilinmektedir. Bu hastalık HDL anemnezi olan hastalarda ve genellikle kimyasal maddelerle yakın ilişkisi bulunan bireylerde görülmektedir. Bireyler genellikle boyunlarına çıkan ağrısız şişliklerden ötürü hastanelere gittiklerinde lenfoma hastası olduklarının farkına varıyorlar.

Bunun tanısını koyabilmek için Uzman hekimler tarafından bir biyopsi işlemi gerçekleşir ve emin olunduğunda tedavi sürecine başlanır. Hastalığın hangi evrede olduğu belirlemek amacıyla hekim tarafından kemik iliği biyopsisi de yapılmaktadır. Biyopsi kanser şüphesi olan bölgeden doku alınması işlemidir. Uzman hekim hastaya tanıdan emin olmak amacıyla tekrar bir biyopsi işlemi de gerçekleştirebilir ve tanıdan emin olunduktan sonra ameliyat gerçekleşir. Bu hastalığın tedavisi edilmemesine rağmen prognoz oldukça iyidir ve yaklaşık olarak yirmi yıl yaşayabilirler. Ameliyat süreci hastalığın evresine göre şekillenir.

Lenfoma ameliyatı nasıl yapılır?

Lenfoma hastalığı için ameliyatla beraber Uzman hekim tarafından birkaç tedavi şekli de uygulanmaktadır. Radyoterapi tedavi şekli lokal olarak bölgede bulunan kanser hücrelerini öldüren bir yöntemdir. Bu yöntem ağrısıdır lakin beraberinde farklı yan etkileri gösterebilir. Biyolojik etkenler ile lenfoma hastalığını tedavi edebilmekte doğrulanmış ve başarılmıştır. Bu tedavi şeklinde ise vücudun oluşan hastalıkla mücadele kapasitesini artırıp kullanılmıştır. Bu kanser hücrelerini belli bölgelerde antijenlere karşı yapılan monoklonal antikorlar ile hastalık tamamen yok edilmektedir.
" } ] }