{ "title": "Hodgkin Lenfoma Kanseri", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/Hodgkin-Lenfoma-Kanseri-92.jpg", "date": "20.01.2024 11:52:15", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Hodgkin Lenfoma Kanseri, lenfosit denilen beyaz kan hücrelerinden kaynaklanan bir çeşit lenf dokusu kanseridir. Lenfositler vücutta bazı hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşan hücrelerdir.

Hodgkin Lenfoma Kanserinin Tipleri

Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği iki çeşittir.

1-Klasik Hodgkin Lenfoma: Hodgkin lenfoma yaşayan kişilerin çoğunda bu tip lefoma kanseri vardır. Bu tipte kendi içinde 4 alt grupta toplanır.
2-Nodüler Lenfosit- Baskın Hodgkin Lenfoma: Nadir rastlanılan bir tiptir. Erken evrede tanı koyulur. Genel olarak çevresel lenfe düğümlerinden başlangıç yapar. Tedavi şansı, klinik seyir diğer hodgkin lenfoma tiplerinden daha iyidir.

Hodgkin Lenfoma Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık büyük olasılıkla çevresel lenf düğümlerinde büyümelerin başlaması ile ortaya çıkar.
Bu belirtiler ile karşı karşıya kalan kişiler uzmana başvurmalıdır.

Hodgkin Lenfoma Kanserinde Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Hodgkin Lenfoma Kanserinde Tedavi Nasıl Yapılır?

Hastalığın evresine, hastalığın alt tipine, hastanın yaşına ve genel durumu göz önüne alınarak 3 çeşit standart tedavi yöntemi vardır.

Kemoterapi; birden fazla ilaç aynı anda uygulanır. İlaçların büyük kısmı damardan bazıları ise ağızdan verilir. Genellikle hastaneye yatmadan kemoterapi merkezinde uygulanır. Nadir olarak bazı hastalarda hastaneye yatması gerekir. Kemoterapi sağlıklı hücrelerde seviyeyi azaltırsa; yorgunluk, morluklar, kolay kanama yaşanması ve aşırı halsizlik görülür. Kemoterapi tedavisi hastada saç dökülmelerine neden olur. Maalesef kemoterapi sperm hücrelerine ve yumurtalığa zarar verebildiğinden kısırlık oluşumuna sebep olabilir.

Radyoterapi; yüksek enerjideki X ışınları aracılığı ile kanser hücrelerinin ölmesi mantığı ile çalışır. Bazı hastalarda yalnız uygulanan bir yöntem iken bazılarında diğer tedavi yöntemlerine eşlik eder. Radyasyonda yan etkiler uygulanan bölgeye, radyasyon dozuna göre değişir. Örnek olarak, karın bölgesine uygulanan radyasyon bulantıya, ishale ve kusmaya sebep olur. Tedavi altına alınan bölgede ciltte kuruluk, kızarıklık ve duyarlılık oluşur. Bu bölgede kıllar yavaş yavaş dökülür. Tedavi süreci ilerledikçe halsizlik, yorgunluk olur. Bu yan etkiler tedavi edilir, kontrol altında tutulabilir.

Kök hücre destekli yüksek doz kemoterapi (Kök hücre nakli); bu tedavi uygulanmadan önce lenfoma hücrelerin.

Öldürmek için yüksek dozda kemoterapi ya da radyoterapi uygulanır. Bu esnada sağlıklı hücreler de zarar görür. Kemik iliğinin tekrar kan üretebilmesi için kök hücreye ihtiyacı vardır. Kök hücre ya hastanın kendisinden ya kardeşinden ya da akraba dışı vericilerden alınır.

" } ] }