{ "title": "Foliküler Lenfoma", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/Folikuler-Lenfoma-25.jpg", "date": "21.01.2024 18:51:48", "author": "İLKER İNCE", "article": [ { "article": "Foliküler lenfoma; İkinci derece bir sıklık içerisinde görülen bir hodgkin dışı lenfoma alt tipi olan ve batı dünyasının sıklık içerisinde yaşadığı bir hastalıktır. Görülme olasılığı düğer ülkelere göre batı dünyasında daha sık bir şekilde gerçekleşir. Biyolojik olarak insanlarda tümör hücreleri her ne kadar normal germinal merkez olan B hücrelerinin malign karşılığı olarak görülse de bu hastalığın birçok semptomu vardır. Genel olarak foliküler lenfoma ağrısız bir seyir gösteren hastalıklardandır. Hastaların birçoğunda kendisini enfeksiyon olarak göstermektedir. Folüküler lenfoma hastalığına yakalanmış hastaların tanıları gizli ilerleyen bir seyre sahip olmasından ötürü ortalama olarak üçüncü ve dördüncü evrede saptanır. Tanılar genellikle ilerleyen evrelerde kesinleştirilir.

Foliküler lenfoma tanısı nasıl konulur?

Folüküler lenfoma, günümüzde bile halen kür sağlanamayan bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda bu hastalıkla ilgili denenen monoklonal antikorların tedavide kullanımı ile moleküler göstergeler hastalıkla ilgili yeni erken teşhis gelişmeleri sağlamaktadır. Ayrıca bir diğer alternatif tanılaması ise florasan boyalar ile görünür hale gelen hücre içi belirteçleri ve hücre yüzeyi sayesinde hastalığın saptanması sağlanmaktadır. Bir diğer yöntem ise pozitron emisyon tomografisinin tanısal amaçlı olarak kullanılması vardır. Bunların hepsi hastalığın tanılanmasında günümüzde önemli aşamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca tanı için foliküler lenfoma da mutlaka eksizyonel lenf nodu biyopsisinin yapılması gerekir.

Foliküler lenfomanın evrelemesi

Evrelemesinde kullanılan yöntem yenilenmiş olan Ann-Arbor sistemidir. Foliküler lenfoma, 4 evreleme bulunmaktadır. Bunlardan birinci ve ikinci evre erken evreyi temsil ederken üçüncü ve dördüncü evre ise ileri evreyi temsil eder.

Foliküler lenfoma evreleri
Evrelemede özellikle evre bölümünün belirlenebilmesi için öncelikle bilgisayarlı tomografi yapılmalıdır. Bunun dışında ikinci aşama olarak belirleyici test olarak bilinen PET'in ise yapılma zorunluluğu yoktur. Ancak erken evrelerde Rt olarak adlandırılan küratif tomografinin tedavi amaçlı olarak hastaları yapılması önerilebilmektedir.

Foliküler lenfoma tedavisi nasıl yapılır?

Hastalık genel olarak yavaş işleyen bir seyir göstermektedir. Ancak agresif lenfoma hastalığına dönüşme riski vardır. Bunlarla beraber tanılama esnasında olguların birçoğu ileri evrededir. Hastalığın tanısı yaş ile orantılı ve kişide olası ek hastalıkların varlığı tedavinin kararını etkileyecek etmenlerin başında gelir. Foliküler lenfomanın tedavisinde önemli olan hastalığın yaygın bir hastalık olup olmadığının planlanması gerekir. Tedavi hastalığın sadece evresi ile değil hastalığın semptomlarına da bağlıdır. Hastalıkta seçilecek olan tedavi; tümörün evresi, kişinin yaşı, tutulum olan lenf nodu bölgeleri, hastanın LDH ve Hb düzeylerinin klinik özellikleri, tümörün boyutu, tümörün fiziksel özellikleri ve büyüme hızı dikkate alınmalıdır. Burada hastaya uygulanacak olan tedavinin amacı ve yan etkileri hastanın genel durumuna göre ve ek hastalıklarının olup olmayışına göre yapılmalıdır. Bu sayede hastaya verilecek ilaçlar belirlenir ve uygulanabilir. Hastalığın tedavisi bütün bu oluşumların belirlenmesi ile mümkündür.
" } ] }