{ "title": "Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/Diffuz-Buyuk-B-Hucreli-Lenfoma-62.jpg", "date": "19.01.2024 05:08:33", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, lenfoma vücut savunma hücrelerinden olan lenfositlerin bazı nedenlerden ötürü anormal ve amaçsız şekilde üreyerek kanser hücresine dönüşmesi ile oluşan hastalığa denir. Diffüz büyük hücreli B hücreli lenfoma hodgkin dışı bir lenfoma türüdür. Diffüz büyük B hücreli lenfoma hodgkin dışı lenfomaların yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Diffüz büyük hücreli B hücreli lenfomalar genellikle elli altmış yaş insanlarda görülmesi yanı sıra gençlerde de görülebilmektedir. Her iki cinsiyette de görülebilen diffüz büyük B hücreli lenfoma, erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Diffüz büyük B hücreli lenfomada tanı için eksizyonel lenf düğümü biyopsisi tercih edilir. Biyopsi preperatlarının histopatolojik olarak iyi değerlendirilmesi lazımdır.

Diffüz Büyük B hücreli lenfoma neden olur?
Diffüz büyük B hücreli lenfoma ile savaşmada immün sistem çok önemli bir yer almaktadır. Eğer immün sistem yetmezliği veya immün sistemi baskılayıcı kimyasal bir nedenin varlığı söz konusu ise diffüz büyük B hücreli lenfoma oluşumu kaçınılmaz olur. Genetik faktörün aile bireyler arasında bu hastalığın varlığı söz konusu ise kuşaktan kuşağa aktarım ile yayılmaktadır. Diffüz büyük B hücreli lenfoma alkol, sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların varlığında kendini kolaylıkla gösterir. Bu gibi kötü alışkanlıklar immün sistem baskılanır. Tarım ilaçları gibi kimyasal maddelerde de immün sistemi baskılar. Bu gibi ilaçların kullanımlarına dikkat edilmeli, Tarla bitkilerinde kalıntı bırakmayan ilaçlar seçilmelidir. Diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalığı, Hepatit C, AIDS gibi viral hastalık geçiren bireylerde daha yatkındır.

Diffüz büyük B hücreli lenfoma belirtileri nelerdir?
Diffüz büyük B hücreli lenfoma agresif bir lenfoma türü olup hızlı yayılım gösterir. Tanı için biyopsi yapılıp histopatolojik olarak inceleme yapılır. Tanı konulduktan sonra tedavi amaçlı kemoterapi kullanılır ve hastalık tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılır. Diffüz büyük B hücreli lenfomada kemoterapi uygulaması üç veya dört hafta aralıklarla olur ve altı kür gerçekleştirildikten sonra tedaviden kesin sonuç alınması beklenir. Kemoterapinin yanında bazen ışın tedavisi de (Radyoterapi) destek olarak kullanılmaktadır. Diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalığının yaygın olduğu durumlarda çok büyümüş lenf yumrularının yapacağı baskıyı hafifletmek amaçlı radyoterapiden yararlanılabilir. Radyoterapi tedavi amaçlı olmayıp o bölgeyi rahatlatmak amaçlı uygulanır.
" } ] }