{ "title": "B Hücreli Lenfoma", "image": "https://www.lenfoma.gen.tr/images/B-Hucreli-Lenfoma-67.jpg", "date": "20.01.2024 07:15:48", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "B hücreli lenfoma, diğer adıyla anılan hodgkin lenfoma olarak bilinmektedir. Lenf sistemi ile alakalı bir kanser olduğu bilinmektedir. B hücreli lenfoma yani diğer adıyla hodgkin lenfomanın insanlar arasında sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Fakat son yıllarda insanlar arasında arttığı bilinmektedir. B hücreli lenfoma koltuk altında, kasıkta bulunan lenf bezlerinin kanser hücreleri tarafından işgal edilmesi durumuyla ortaya çıkan bir hastalık olduğu bilinmektedir. B hücreli lenfoma hastalığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir hastalık olduğu bilinmektedir. Lenfoma hücrelerinin yani lenfositlerin tiplerine göre B hücreli lenfoma ve T hücreli lenfoma olarak 2'ye ayrılır.

B hücreli lenfoma risk faktörleri nelerdir?
B hücreli lenfoma hastalık belirtileri nelerdir?
B hücreli lenfoma tanısı nasıl konulur?

Hastanın önceki geçirdiği hastalıklar ve durumlar incelenir. Bu bulgulara göre teşhis konulabilir. Beyaz kan, kırmızı kan, hemoglobin oranı ve trombosit sayısı ölçülerek bu şekilde hastalığın teşhisi konulabilir. Hastaya biyopsi yapılıp biyopsiden elde edilen bulgulara göre hastalık teşhis edilebilir. Bu yöntemler dışında daha birçok yöntem vardır.

B hücreli lenfoma tedavisi nasıl yapılır?

Diğer kanser türlerinden de bilindiği üzere ve kanser adlı hastalıkta uygulanan ve en bilinen yöntem olan kemoterapi uygulanır. Bu ilaçlar ağızdan ve yahut damardan verilerek hastaya enjekte edilir. Kemoterapi tedavisinin yanında hastaya radyoterapi tedavisi de uygulanabilir. Yüksek enerjiye sahip olan X ışınları ile kanser hücrelerinin öldürülmesi amaçlanmaktadır. Fakat bu yöntem fazla radyasyona sahip tehlikeli bir yöntemdir. Aşı tedavisi uygulanarak vücutta bulunan savunma mekanizmaları harekete geçirilerek hastalığı birazda olsa dindirmek amaçlanır.
" } ] }